Zeer hoog benzine verbruik op LPG

Vandaag kwam ik erachter waarom er zo’n benzine lucht om mijn auto heen hangt.
Er vormt zich op de luchtinlaat een plas met benzine welke op het eerste gezicht niet erg groot is en zeer snel verdwijnt door de temperatuur dan de inlaat.
Tijdens de rit naar de flick-rmeetup in Leerdam viel mij op dat de auto wat raar reageert met het toerental bij een constante snelheid en niet normaal gelijkmatig stationair wil lopen.
Na wat onderzoek (lees lostrekken van de slangen) kwam ik erachter dat het ding bij de injectors zat aangesloten met een veel te groot hoekstuk welke verbonden is met het vacuum systeem. De uitgang was 4 millimeter terwijl het hoekstuk iets van 8 of 10 was, waardoor je deze gewoon los kon halen zonder moeite.
Het loshalen met een draaiende moter leverde een behoorlijke straal benzine op, welke blijkbaar zo het vacuumsysteem in liep, een duur grapje als je op LPG rijdt.

Maar goed ik stond in Leerdam en moest nog naar huis.
Met het omdraaien van de slangen en het dichtmaken van het vacuum systeem had ik nog een slang over waar een aardige stroom benzine uitliep. Bij het dicht houden van dit einde sprong hij er steeds af omdat de druk nogal hoog werd en zat alles onder de benzine, dus opzoek naar een andere oplossing.

Gelukkig stond ik op een parkeerplaats waar het nogal een zooitje is en lagen er een paar redbull blikjes, een oplossing leek me om het blikje tijdelijk vast te zetten aan de peilstok met een tyrap waardoor deze niet naar beneden kon zakken, en hierin de benzine terecht te laten komen.. De stroom was redelijk constant en niet afhankelijk van het toerental.

image

Zo ben ik thuis gekomen met drie stops om het blikje leeg te gooien en opnieuw vast te zetten, natuurlijk als je zoiets hebt kom je ook nog voor de Spijkenisserbrug te staan, nog steeds sorry voor het niet doorrijden in de file maar dit was de reden dat ik zo lang mogelijk de motor niet wilde starten, mijn blikje was bijna vol.

Thuisgekomen een blik in de slang naar de luchtinlaat geworpen, want dat is waar het vacuumsysteem aan vast zit, dit was een aardige bende, de luchtinlaat zelf was wel weer mooi schoon. Tevens een mooi excuus om de flametrap weer eens schoon te maken wat wel zeer meeviel.

image

Een zoektocht op internet leerde dat dit de benzine drukregelaar is en het systeem constant op drie bar staat (ik ben geen automonteur dus kan het ook fout hebben) en de overdruk via dit ding terug loopt. De 850-forums gaven aan dat soms het membraan lekt als de auto ouder wordt.

image

De enige vraag was ga ik naar de garage of los ik dit zelf op.. Als je de posts op het forum leest lijkt het zelf te kunnen alleen moet je de injector-rail uit de luchtinlaat halen onder de juiste hoek zonder deze te breken (slik), en moet je er voor zorgen dat de ringentjes niet de luchtinlaat invielen omdat hij er dan helemaal af moet.

Ik heb uiteindelijk maar gekozen om zelf te kijken hoe ik bij die regelaar kan komen, als het niet lukt kan ik altijd nog proberen bij de garage te komen.

image

Uiteindelijk viel het allemaal best mee, met wat rommelen met de benzine aan/afvoer leidingen welke massief zijn heb ik de injectors eruit gekregen, eigenlijk heel eenvoudig als je de aanvoer leiding maar ver genoeg los maakt..
Je kunt de rail omdraaien of proberen de aanvoer leiding los te krijgen waardoor je meer ruimte krijgt.
Hierna heb ik de bouten van de regelaar kunnen losmaken waarna de nodige kracht met een draaiende beweging nodig is om deze uit de rail te krijgen.

Ik heb tijdelijk de hele rail weer terug in de luchtinlaat gezet om te gaan kijken of ze hier in Spijkenisse er aan komen komen, de website met originele Volvo onderdelen gaf een flinke prijs op alleen het Bosch artikelnummer ergens anders was gunstiger geprijst. Ze konden hem gelukkig leveren alleen ging het twee dagen duren wat niet zo’n probleem was.
Gelukkig had ik de rail teruggeplaatst want het heeft nog even twee dagen lekker geregend en ik wil niet weten wat er had kunnen gebeuren met die vochtige lucht.

image

De drukregelaar zat er binnen een half uur in waarna ik me afvroeg wat ik vergeten was want dit was wel heel erg snel. Bij het starten kwam er geen benzine meer uit en alles bleek weer normaal te werken.
Het toerental was terug naar normaal zonder rare dingen.

Nu achteraf kan ik me herinneren dat de Volvo hier in Spijkenisse had gezegd dat hij ook wat benzine verbruikte tijdens het rijden op gas, toen niet wetende hoe de boel in elkaar steekt maar onder tussen weet ik wel beter en was het waarschijnlijk het begin van het grote lek, er is geen andere manier voor de benzine om in de motor te komen dan via de injectors en deze zijn allemaal heel.

Op naar de volgende uitdaging..


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *